Pranayama betekent letterlijk; de expansie van prana/levensenergie. Maar in wezen betekent het de capaciteit van het vergroten van het vasthouden van de prana. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Via de ademhaling krijg je prana het makkelijkste binnen. Eten en drinken kan ook, maar dat is gelimiteerd, ademhalen niet.

Levensenergie hebben we nodig bij alle activiteiten die we dagelijks doen, bijvoorbeeld om te kunnen denken. Als de energie op is dan wordt het denken een stuk moeilijker. Wanneer we eten of naar buiten de zon in gaan, vullen we de prana aan en kunnen we weer beter nadenken.

Wat houdt een pranayama-sessie in?

Door middel van verschillende ademhalingstechnieken leer je je om je bewust te worden van je ademhaling. Je leert haar te sturen en te controleren. De manier waarop je adem haalt heeft effect op hoe je lichaam en je hoofd voelt. Ben je zenuwachtig, dan zit je ademhaling hoog en gaat snel. Ben je rustig en op je gemak dan zit je ademhaling laag en gaat deze traag. Andersom werkt het ook. Voel je je heel onrustig, adem dan een paar keer bewust diep in en uit en je zult merken dat je rustiger wordt. Voel je je rustig en ga je snel en heftig ademhalen dan wordt je lichaam en hoofd ook onrustig. Door de beoefening van verschillende ademhalingstechnieken leer je je eigen systeem te beïnvloeden. Zodat jij de controle hebt over je lichaam en hoe je je voelt.

Wat zijn de fysieke voordelen?

 • Verbetert het geestlijke welzijn
  Pranayama verbeterd de emotionele toestand, het ondersteund de hersenactiviteit en de gebieden die betrokken zijn bij het reguleren van emoties (o.a. de amygdala en de prefrontale cortex), op deze manier kan pranayama een positief effect hebben op angst en depressie.
 • Slaappatronen
  Voor wie moeite heeft ‘s nachts in slaap te vallen kan pranayama geschikt zijn. Het activeert het parasympathisch zenuwstelsel, dat het lichaam ontspant en tot rust brengt. Let op! Niet alle oefeningen zijn hiervoor geschikt, sommige oefeningen activeren juist het sympathisch zenuwstelsel.
 • Ondersteunt een gezond cardiovasculair systeem
  Het verbetert de longfunctie, reinigt het bloed, verlaagt de bloeddruk en de glucosespiegel en verlaagt het cholesterolgehalte. Elk van deze factoren helpt een gezond hart te ondersteunen en verlaagt de cardiovasculaire risico’s.
 • Ondersteund de spijsvertering
  Pranayama vermindert de activiteit van ons sympathisch zenuwstelsel. Dit is ook bekend als ons vecht- of vluchtmechanisme. Wanneer we onder stress staan en ons lichaam zijn vecht- of vlucht respons activeert krijgt ons spijsverteringsstelsel een klap. We raken meer opgeblazen, produceren meer gas en hebben last van constipatie.

Maar wat je er vooral direct van ervaart is dat je je rustiger gaat voelen, zowel in je hoofd als in je lichaam. En het mooie is dat zodra je de oefeningen hebt geleerd, je dit overal en altijd zelf kunt toepassen.

Je ademhaling is er altijd en kost niets, zorg er dan voor dat je het maximale eruit kan halen voor
een zo’n vitaal mogelijk lijf en leven.

  © 2023 WorkIn Bee – KvK 71371354