Vrouwencirkels: Het jaarwiel

Leestijd: 5 minuten

De Kelten gebruikten het Jaarwiel als symbool voor de cyclische ritme van de natuur. Zij deelden het jaar op door 8 jaarfeesten. Deze feesten hadden veelal te maken met de landbouw: zaaien, zorgen voor het gewas, het oogsten en het voorbereiden van het land voor de nieuwe cyclus.

Voor mij heeft het vieren van deze jaarfeesten gebracht dat ik dieper in verbinding sta met deze cyclus in mij, de seizoenen in mij. Deze cyclus is op verschillende niveaus voelbaar. Uiteraard in het jaar ritme, maar ook in het dag ritme en in mijn menstruatiecyclus. Ik merk dat hoe meer ik in verbinding sta met deze ritmes hoe meer balans, rust en veerkracht in mijn leven komt. Dit is o.a. voelbaar op het gebied van werk, relaties en gezondheid. In deze blog vertel ik meer over de verschillende Keltische feesten en hoe het je kan helpen om in verbinding te blijven met het natuurlijke ritme.

Het jaarwiel
Het jaarwiel wordt tegenwoordig veel gebruikt als leidraad voor persoonlijke (spirituele) groei en ontwikkeling. De 8 jaarfeesten die worden gevierd zijn verdeeld in 4 Maanfeesten en 4 Zonnefeesten. Door het vieren van deze feesten wordt je je bewust van de cyclus van de natuur en zul je gaan ervaren dat die cyclus ook in jou terug te vinden is. We zijn tenslotte onderdeel van de natuur, we Zijn de natuur!

De maanfeesten
De Maanfeesten op het jaarwiel zijn van oudsher gekoppeld aan de stand van de maan en de sterren in combinatie met de landbouwcyclus. De Maan- en Zonnefeesten werden iedere keer om en om gevierd. De Maanfeesten gaven een start aan van een bepaald seizoen en werden vaak gevierd door middel van grote vreugdevuren. De feesten werden niet op een vaste dag gevierd maar de stand van de maan en sterren bepaalde het moment. Tegenwoordig is er wel een dag bepaald waarop de feesten worden gevierd.

De 4 Maanfeesten:

  • Samhain – 31 oktober. Samhain markeert het einde van de oogstperiode en is de start van het nieuwe jaar. De sluier tussen de werelden is het dunst, een mooi moment om je voorouders te gedenken en dankbaar te zijn voor alles dat je hebt mogen oogsten.
  • Imbolc – 1 februari. De lente is in aantocht en de Aarde ontwaakt langzaam. Een moment om stil te staan bij wat je dit jaar wilt ‘zaaien’.
  • Beltane – 1 mei. Beltane is het oude vruchtbaarheidsfeest, dit werd gevierd met grote vreugdevuren om de voortplantingscyclus van de natuur te eren.
  • Lughnassad 1 augustus. Dit is het eerste oogstfeest, en werd gevierd met bier en brood omdat graan vaak het eerste gewas was wat geoogst kon worden.

De Zonnefeesten
De Zonnefeesten werden gevierd op ieder hoogtepunt van het seizoen. Ze markeren een omslagpunt in de energie en maken je bewust van de verandering in het licht (dag en nacht) en de invloed die dat op je heeft.

De 4 Zonnefeesten:

  • Yule – 21 december. Nu ook wel bekend als kerst. Het is de winterzonnewende en markeert het donkerste moment in het jaar. Na deze dag worden de dagen weer langzaam langer dan de
    nachten.
  • Ostara – 21 maart. Dit is de lente-equinox, dit is het moment waarop de dagen even lang zijn als de nachten. Hierna wordt het weer lichter en zijn de dagen langer dan de nachten.
  • Litha 21 juni. Ook wel bekend als de zomerzonnewende of Midzomer. Dit is het hoogste en lichtste punt van het jaar. Na deze dag worden de dagen langzaam weer korter en de nachten langer.
  • Mabon – 21 september. De herfs-equinox, de dag en nacht zijn weer een paar dagen even lang, hierna zijn de dagen weer korter dan de nachten.

Het volgen van het jaarwiel
Als je leeft met het jaarwiel dan zie en voel je dat er momenten zijn van oogsten, rust en momenten van zaaien, groeien en bloeien. Tijdens de donkerste periode in het jaar (van november tot januari) word je uitgenodigd om te rusten en naar binnen te keren. Net als alle zaden en dieren in en op de Aarde liggen te rusten, ze maken zich klaar voor een nieuw seizoen.
Dan zodra de dagen weer langer worden in februari voel je de roep om weer meer naar buiten te gaan. Om voorzichtig te onderzoeken wat je dat jaar wilt zaaien, wat jij deze cyclus in de wereld wilt brengen.
Dan als het licht gaat afnemen komen je ‘gewassen’ tot volle wasdom, ze worden vol-wassen. Hierna volgt het moment van oogsten, je mag de vruchten plukken van jou inzet. Een moment om terug te kijken op wat je bereikt hebt, en dankbaar te zijn voor dat wat jou gegeven is. Het licht trekt zich verder terug en zo ook het leven op Moeder Aarde. De cyclus is volbracht en je wordt weer uitgenodigd om naar binnen te keren en te rusten voor de nieuwe cyclus.

Het Jaarwiel in de huidige tijd
In onze maatschappij is het niet gebruikelijk om rust te nemen. We leven alsof het altijd maar volop zomer is. Hierdoor raak je uit verbinding met je eigen natuur. Je kan niet het hele jaar door bloeien, en jou ‘bloei’ moment kan anders zijn dat het bloei moment van iemand anders. Als je de dingen op het ‘juiste’ moment doet dan gaat alles veel meer vanzelf en kost het minder energie omdat je niet langer tegen de natuurlijke stroom in gaat. Leven volgens je natuurlijke ritme brengt een basisrust. Je rent jezelf niet langer voorbij waardoor jij je krachtiger en sterker voelt.

Liefde vanuit mijn hart naar jouw hart.

Nadia

Leave a comment