Tijdens een yin yoga sessie doorloop je een reeks van zittende of liggende houdingen (asana’s). De houdingen worden minimaal 3 minuten vastgehouden, dit kan oplopen tot zo’n 10 a 15 minuten. Na een asana kom je liggen in een rust houding, op je buik of op je rug, wat voor jou comfortabel is. Tijdens een asana gebeurt er veel in je lichaam. Je spierweefsel en bindweefsel worden op rek gebracht. Maar ook heeft yin yoga effect op de energiestromen in je lichaam. Door de rust-houding krijg je de gelegenheid om te voelen wat er is los gekomen, wat er gebeurt in je lijf. En zo krijgt het lichaam de tijd om zichzelf te helen en los te laten wat niet langer dient.

Wat is bindweefsel?

Bindweefsel (fascia) kan je zien als een soort watervlies dat door heel ons lichaam stroomt. Het omvat en zit in al onze organen, spieren, botten, zenuwen en in onze huid. Het soepel en zacht houden van het bindweefsel is dan ook erg belangrijk voor een vitaal en gezond lijf en leven.
Stress, te weinig belasting, verkeerde belasting of overbelasting kunnen er voor zorgen dat het bindweefsel hard word. Dit kun je dan ervaren in pijnlijke spieren en gewrichten, minder snel herstel van het fysieke lichaam of blessuregevoelig zijn.


Yin yoga en bindweefsel

Tijdens de Yin Yoga wordt het bindweefsel beheerst op rek gebracht doordat je langere tijd in een houding blijft. Voor veel mensen kan het lastig zijn om het ‘moeten’ tijdens de Yin yoga los te laten. Van ons hoofd moeten we vaak beter, sneller, leniger, sterker etc. zijn. Bij Yin yoga laat je dit alles los. Niet je hoofd maar je lichaam bepaalt wat het nodig heeft. In het begin kan dit lastig zijn. De signalen van ons lichaam zijn veel subtieler dan het geschreeuw in ons hoofd. Vaak horen we deze signalen pas als ons lichaam echt pijn heeft of ziek is.

Maar het is nooit te laat om naar je lichaam te leren luisteren!

Yin en yang

De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het mannelijke, het veranderlijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het vrouwelijke, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang.
Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht. Yang sporten (zoals kickboksen) richten zich dus op de kracht van de spieren. Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt. Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Yin yoga is een goede manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en te versterken.

Wil je Yin yoga ervaren? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

    © 2024 WorkIn Bee – KvK 71371354